Nieuws van uw Oefentherapeut

Artikel uit de Volkskrant: "De 'Rotterdamse aanpak' van rugklachten"

Vanaf heden is het mogelijk om onder begeleiding van de Oefentherapeut te wandelen. Onderweg wordt er geoefend en op techniek gelet. Een intake is wenselijk, vraag naar de mogelijkheden en tijden.

Oefentherapie is een paramedische discipline voor het teweegbrengen van spiercontracties en bewegingen van het lichaam, om zo het functioneren van een persoon te verbeteren zodat deze de activiteiten van het dagelijkse leven kan (blijven) uitvoeren. Oefentherapie bestaat uit gerichte mobiliserende, stabiliserende, spierversterkende oefeningen en oefeningen en advies gericht op houdingscorrectie en het verbeteren van bewegingsgewoonten. Oefentherapie wordt gegeven door Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck.

Hoewel de fysiotherapeut ook oefeningen geeft en dit oefentherapie noemt, wordt bij fysiotherapie ook gebruikgemaakt van andere technieken en hulpmiddelen zoals massage, ultrageluid, tractie e.d. en wordt de oefentherapie vaak met behulp van fitnessapparatuur gegeven.

Hierin schuilt een wezenlijk verschil met de benadering door oefentherapeuten (Mensendieck en Cesar). Deze therapieën zijn een doe-het-zelf therapie bij uitstek, waarbij in principe geen andere hulpmiddelen of apparaten nodig zijn.

Het grote verschil met de fysiotherapie is dat oefentherapie er op gericht is om inzicht te verkrijgen in de bewegingsklachten. Zodat door middel van een ander bewegingsgedrag, nieuwe of terugkerende klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dus naast het verhelpen van de klachten aan het bewegingsapparaat gaat er ook een preventieve werking uit van de oefentherapie.

Oefentherapie heeft bij veel aandoeningen aan spieren, gewrichten en zenuwen een positief effect, blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad.
Sinds 1 januari 2008 kunnen mensen rechtstreeks een oefentherapeut bezoeken als ze klachten hebben; voor deze datum had men een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.

De oefentherapie Cesar en Mensendieck  zijn een doe-het-zelf therapie bij uitstek, waarbij in principe geen andere hulpmiddelen of apparaten nodig zijn.
Het grote verschil met de fysiotherapie is dat oefentherapie er op gericht is ominzicht te verkrijgen in de bewegingsklachten. Zodat door middel van een ander bewegingsgedrag, nieuwe of terugkerende klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dus naast het verhelpen van de klachten aan het bewegingsapparaat gaat er ook een preventieve werking uit van de oefentherapie.

Oefentherapie heeft bij veel aandoeningen aan spieren, gewrichten en zenuwen een positief effect, blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad.

Hierbij een overzicht:

Meer informatie kunt u bellen naar 0523-616943 ( ook na kantooruren)

Mailen: mensendieckdedemsvaart@hotmail.com

Openingstijden: dinsdag van 8:45 – 21:00 en donderdag van 8:45- 17:00, andere dagen/tijden in overleg. Thuisbehandeling behoort tot de mogelijkheid.

Downloads:

   Algemene folder
   Informatie voor verwijzers